‘De Buitenstaanders’ is het enige boek dat zowel een thriller als een literaire escape room is. Het maakt het boek uniek, maar ook zonder de escape room te spelen kan je van het boek genieten. Hoe zit dat? In het boek worden vijf personages verdacht van het plegen van een moord. Aan het eind van het boek weet je wat de rol was van het hoofdpersonage en je denkt ongetwijfeld te weten hoe de andere personages erbij betrokken zijn. Om dat echter zeker te weten, moet je eerst drie puzzels oplossen.

Door het boek heen zitten, zonder dat je dit tijdens het lezen doorhebt, drie puzzels verwerkt. Als je die drie puzzels hebt opgelost, ontvang je een extra hoofdstuk waarin de moord en de betrokkenheid van de personages wordt uitgelegd. Het is een uitdaging voor de onderzoekende lezer. Heb je echt geen zin om te puzzelen, maar moet je weten of jouw vermoeden juist was? Geen zorgen, ook dat kan. Meer daarover in ‘De Buitenstaanders’.